Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Aφορισμός του Νίκου ΚαζαντζάκηAφορισμός  του Νίκου Καζαντζάκη
Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν ένας άνθρωπος  πού <<προκαλούσε>> με  αυτά  έλεγε και  έγραφε στα βιβλία του. Η εκκλησία αποφάσισε να τον  αφορίσει για κάποιους λόγους .
Κάποιο πίστευαν ότι με τα βιβλία του προκαλούσε  πολύ και ήταν σαν να έγραφε ότι η
ζωή  των  ανθρώπων  ήταν κατώτερη με αυτή των ζώων , ότι δεν  σεβόταν  τα θεία , και παρουσίαζε τον Χριστό με ανθρώπινες αδυναμίες ενώ στο έργο του ο Χριστός ξαναστρώνεται έδειχνε τις αμαρτωλές αδυναμίες των  ιερών  και κάποιοι  πίστευαν ότι ήταν  λόγος  επίθεσης  και  η  προσβολή  των  θρησκευτικών  ηθών  αλλά υπήρχαν  και  κάποιοι  που έλεγαν ότι  τα  έργα  του  ήταν  αριστουργήματα .
Το αίτημα της εκκλησίας για αφορισμό του Καζαντζάκη προκάλεσε αντιδράσεις στον πολιτικό αλλά και συγγραφικό κόσμο. Ο νεαρός τότε βουλευτής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέκρινε την «επιχειρούμενη δίωξη του πνεύματος». Ο δήμος Αθηναίων ζήτησε την αποτροπή οποιασδήποτε δίωξης των έργων του συγγραφέα ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης χαρακτήρισαν την απαγόρευση «πλήγμα για τον πολιτισμό»
Το θέμα πέρασε και στον τύπο της εποχής και οι εφημερίδες μεγέθυναν την κόντρα. Ο συγγραφέας τήρησε διακριτική στάση και απέφευγε να πάρει θέση. Η στάση του ενδεχομένως να υποδηλώνει και την πικρία του για αυτή την ακραία αντιμετώπιση....
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου